Vill du starta en podcast?

Går du i tankarna att starta en podcast? Har du en bra idé du saknar bland alla podcast i etern men inte vet hur du sak komma igång?

Vi har lång erfarenhet av ljudinspelningar i studio och även live inför publik. Genom åren har vi producerat radioreklam, remixat musik och på senare år börjat producera poddar. Vi hjälper även till med produktionen och distributionen av podcasts. Några av våra kunder skickar bara över en inspelad ljudfil och vi sköter resten hela vägen till ljudfilshotell och sociala medierna.

Låter det intressant? Kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång med en egen podcast eller med hela produktionen och distributionen.

Hur går man till väga?

Utrustning

Valet av utrustning är viktigt, men det behöver absolut inte vara dyrt för det. Det är viktigt att lyssnarna får en behaglig upplevelse med mixen av samtalet och ev musik eller ljudeffekter. Vi har flera olika utrustningar och flera mikrofoner som gör det möjligt att vara upp till 6 personer samtidigt.

Redigering

Att spela in podcast är väldigt roligt. Samtalen kan fortgå längre än planerat och ibland behöver man ta om och det är i redigeringen man klipper och klistrar sin podcast. Det finns många enkla redigeringsprogram som både är gratis och enkla att lära sig. Och det finns mängder med tillägg till några program för att rädda en eventuell misslyckad inspelning. Många av dessa program och tillägg har vi tillgång till. Men vi arbetar nästan alltid med Adobe Audition och iZotopes tillägg.

Podcasthotell

När man bestämt sig för att börja podda så behöver man se till att sin podcast finns tillgänglig för lyssnarna. Detta bestäms av två saker. Det ljudfilshotell man väljer och vilka streamingtjänster man vill ansluta sin podcast till. Statistik är viktigt och de flesta mer etablerade podcasthotellen erbjuder en enkel översikt över hur många lyssnare du har per avsnitt och vilken målgrupp det är som lyssnar.

Vi har sett att många börjar med anchor.fm och går över till libsyn.com i ett senare skede. Så båda dessa sidor har vi arbetat med under lång tid. Vi var bland dom första att testa anchor.fm när det kom igång och är väldigt nöjda med både mobilappen och desktop versionen.

Artwork

För att din podcast ska synas bland alla hundratals poddar på de olika streamingtjäsnterna behövs kanske en iögonfallande bild, en så kallad artwork. Vi hjälper till att ta fram förslag och kan även ta porträttbilder i studiomiljö för att göra artwork bilden mer personlig med porträtt på dig eller er som producerar podden.

Publicering

Hur ska lyssnarna hitta din nya podcast? Jo det är via streamingtjänsterna som lyssnarna tar del av dina avsnitt. Efter man har registrerat ett konto på ett podcsthotellet så väljer man vilka tjänster som podden ska läggas ut på. Det finns en uppsjö med olika sidor men de mest kända är Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts, Podbean, Soundcloud, Acast, Anchor.fm me flera.

Har du några frågor kring poddar och hur man kommer igång med en podcast, tveka inte utan kontakta oss på hej@jarvsoeventmedia.se så hjälper vi dig att komma igång.